Roorda weet het ook niet

#kweetnie. Een campagne om seksuele diversiteit onder jongeren bespreekbaar te maken.

Jongeren die twijfelen over hun seksuele geaardheid of seksuele identiteit kunnen daar erg van in de war raken. Dat heeft heftige gevolgen, want deze jongeren denken vier tot vijf keer vaker aan suïcide dan andere jongeren. Daar willen we natuurlijk wat aan doen, en daarom ontwikkelden we samen met Movisie, 113 Zelfmoordpreventie, COC Nederland en het ministerie van VWS, #Kweetnie. We lanceerden de campagne op coming-out day met het doel om verwarrende gevoelens van jongeren bespreekbaar te maken en te laten zien dat het heel normaal is om te twijfelen.

Dat het heel normaal is om niet altijd alles te weten, bevestigt het woord “kweetnie”, een begrip dat nu ook al vaak wordt gebruikt. Hiermee maken we de twijfel omtrent geaardheid en identiteit normaal en bespreekbaar: voortaan hoef je alleen nog maar “kweetnie” te zeggen!

We geven op Instagram zelf het goede voorbeeld door jongeren in video’s aan het woord te laten die zelf ook twijfels hebben (gehad). Naast onbekende jongeren, waarmee de doelgroep zich goed kan identificeren, komen er ook bekende influencers aan het woord waar jongeren tegenop kijken, zoals Jessie Maya en Rutger Vink.

We maakten de video’s luchtig en leuk om naar te kijken door animaties toe te voegen. Deze animaties maakten we samen met animatiestudio Jagthund. De campagne kreeg landelijke aandacht: #Kweetnie werd door het Jeugdjournaal opgepikt op coming-out day. Daarnaast werd de hashtag al snel omarmd door jongeren, die hun eigen verhaal ook deelden onder #kweetnie!

Om jongeren die momenteel twijfelen ook verder te helpen, organiseerden we een aantal keer de mogelijkheid om (anoniem) je vragen te stellen via Instagram. Deze werden beantwoord door COC Nederland.

Zo zorgt #Kweetnie ervoor dat jongeren ingewikkelde twijfels gemakkelijker kunnen verwoorden en bespreken.

Benieuwd naar alle verhalen of meer info over de campagne? Check het Instagram kanaal of bezoek de vernieuwde website www.iedereenisanders.nl