achtergrond afbeelding

Stemmen in Het Achterhuis

Maak jongeren bewust van de kwetsbaarheid van onze democratie

Stemmen in Het Achterhuis

De Tweede Wereldoorlog en de Holocaust leren ons dat democratie en rechtstaat onmisbaar zijn voor een vreedzame samenleving en dat gelijke rechten, vrijheid en democratie niet vanzelfsprekend zijn.

Gelukkig leven we nu in een democratie waarin we in overleg met elkaar tot oplossingen komen en verschillen respecteren. Uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders de democratie heel belangrijk vinden. Maar als er grote problemen spelen, wordt het verleidelijk om minder democratische keuzes te maken.

Democratie is niet vanzelfsprekend

Het kiesrecht is het fundament onder onze democratische rechtsstaat en deze democratische waarden moeten we koesteren. Je stem uitbrengen en je mening kunnen geven is een belangrijk onderdeel van onze democratische vrijheid. Deze boodschap brachten we op een symbolische manier naar buiten door het Anne Frank Huis als stemlocatie te introduceren.

Twee weken voor de verkiezingen hebben we tijdens Museumnacht een rood potlood met een quote van Anne Frank geïntroduceerd en verspreid. Het potlood en de aankondiging van Het Anne Frank Huis als stemlocatie zorgde voor veel PR. Voor de social kanalen van Het Anne Frank Huis ontwikkelden we video’s waarin jongeren zelf aan het woord komen over democratie en hun voornemen te gaan stemmen.

Op verkiezingsdag hebben bijna 2.000 Amsterdammers hun stem uitgebracht in Het Anne Frank Huis en aansluitend gratis onze Democrtatie tentoonstelling en het museum bezocht.