Roorda gaat samen stemmen

Campagne roept op om samen naar de stembus te gaan voor Europa.

Om aandacht te vragen voor de Europese Parlementsverkiezingen heeft Roorda samen met de Balie, Europese artiesten, acteurs en ontwerpers zich verenigd onder de hashtag #VoteTogetherEU. Via social media werden mede Europeanen opgeroepen om samen te gaan stemmen.

De campagne is een initiatief van onder andere Joeri Jansen, Rem Koolhaas en Wolfgang Tillmans (BetweenBridges). Artiesten uit heel Europa werken mee en verspreiden de oproep om niet alleen naar de stembus te gaan maar vooral iemand mee te nemen.

Bekende Europeanen
De boodschap wordt onder andere gecommuniceerd door het dragen van T-shirts met daarop in alle Europese talen de lokale verkiezingsdatum en de slogan ‘Vote together. Vote for Europe.’ Bekende Europeanen als Vivienne Westwood, Lucia Pica (Chanel), Thomas Azier, Olivia Laing, Russell Tovey en Helena Christensen zijn in de shirts gefotografeerd door fotografen als Andreas Kronthaler en Juergen Teller.

In Nederland fotografeerde Dana Lixenberg onder andere Rem Koolhaas, Halina Reijn, Douwe Bob, Henk Schiffmacher, Ivo van Hove, Ronald van der Kemp en Mano Bouzamour.

Joeri Jansen: “Europese verkiezingen voelen voor veel stemmers als een ver-van-mijn-bed show. Mensen die tijdens andere verkiezingen wel zijn gaan stemmen, worden nu door rolmodellen herinnerd aan hun goede gewoonte en opgeroepen weer te gaan stemmen. Als zij daarbij ook nog iemand meenemen, lukt het hopelijk om de traditioneel lage opkomst bij de Europese verkiezingen omhoog te krijgen.

In de Verenigde Staten is het vanzelfsprekend dat celebrities politiek geëngageerd zijn en zich uitspreken. In Europa en Nederland is dat misschien nieuw en daarom juist opvallend en gedurfd. Hun commitment geeft aan dat Europa en deze verkiezingen ertoe doen.”

Social content

wetransfer wallpapers

Portretten van Dana Lixenberg

BNR Beeldbepalers

Video content voor The Guardian