Creativiteit als wapen tegen radicalisme.

Bij Roorda gaan wij nooit lastige opdrachten uit de weg. Dus zei Creatief Directeur Joeri Jansen meteen JA tegen wellicht de moeilijkste opdracht die je vandaag de dag zou kunnen krijgen. Die kwam van VPRO’s Tegenlicht:

Kunnen jullie een campagne bedenken die het vertrek van jonge jihadi’s uit Nederland tegenhoudt?


Creativiteit als wapen in de strijd tegen radicalisme. Ga er maar aan staan. Joeri Jansen besloot niet alleen de handschoen op te pakken maar ook krachten te bundelen. Hij werkte samen met Bert Pol van Tabula Rasa om eerst tot mogelijke wetenschappelijk verantwoorde gedragsstrategiën te komen en gaf deze uitdaging daarna een Europese basis. Door met Paul Wauters, Creative Director van Reclamebureau BABEL in Parijs een brainstormsessie te houden die door VPRO Tegenlicht werd vastgelegd.
Daaruit kwam een strategie die vervolgens door jonge creatieve talenten in de reclame verder werd ingevuld met ideeën die de meest hardnekkige jihadi’s op z’n minst aan het twijfelen zouden kunnen brengen. Joeri nodigde tevens Brahim Bourzik uit, hoofdredacteur van de Moslimkrant Nederland. Om ervoor te zorgen dat ook vanuit de moslimgemeenschap zelf waardevolle kennis over dit onderwerp ter tafel kwam. Genoeg knappe en diverse koppen bij elkaar dus, die deze monsterklus zouden moeten kunnen klaren. Ook deze brainstormsessie op de burelen van Roorda Reclamebureau werd uitgebreid vastgelegd door VPRO’s Tegenlicht

Bekijk hier de volledige uitzending.

Cutdown VPRO tegenlicht